Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ناطقان»
2024-05-08@14:03:30 GMT

جدول مندلیف چگونه شکل گرفت؟

تاریخ انتشار: ۱۲ دی ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۶۳۴۵۳۳۶

اولین جدول مندلیف ۱۷ فوریه ۱۸۶۹ ارائه شد که مندلیف این جدول را بر اساس تصادف ارائه نکرد بلکه توانست پیش بینی کند. ناطقان: هفتادویکمین قسمت برنامه چرخ به موضوع ۱۵۰ سالگی جدول مندلیف اختصاص داشت. بخش «میز علم» برنامه‌ی یکشنبه ۸ دی میزبان عمادالدین شریف‌عسگری، پژوهشگر شیمی بود.

شریف‌عسگری در آغاز سخنان خود گفت: مندلیف جزو بزرگترین دانشمندان قرن نوزدهم است که آثار کارش در قرن‌های بیستم و بیست‌ویکم پررنگ است و اسم او در دنیای علم شیمی می‌درخشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مندلیف جزو دانشمندان روسی است که موفق شد یکی از بزرگترین کار‌های علمی را به نتیجه برساند. وزن پیشرفت‌های علم شیمی پیش از او، روی دوش دانشمندان فرانسوی، آلمانی و انگلیسی بود. مندلیف متولد سیبری است و اتفاقاتی مانند درگذشت پدرش و آتش‌سوزی کارخانه‌شان باعث می‌شود به سمت سن‌پترزبورگ بروند. او در این شهر تحصیل می‌کند و در تز دکتری یکی از مشکلات مهم صنایع روسی درباره‌ی آب و الکل را بررسی می‌کند.

جدول مندلیف چگونه شکل گرفت؟
معمای آب

او با اشاره به تاریخچه‌ی شکل‌گیری جدول مندلیف بیان کرد: از سال ۱۷۸۰ میلادی که لاوازیه کار‌های خود را منتشر کرد، به خاطر کار‌های او و دقت نظری که در کارش داشت، مفهوم عنصر بین شیمیدان‌ها شناخته‌شده بود. یکی از مهم‌ترین کار‌های لاوازیه وارد کردن مفهوم مفهوم ترازو و وزن عناصر در علم شیمی بود. سال‌ها بعد مندلیف در یک کنفرانس شیمیدان‌ها شرکت کرد که بتوانند فرمول شیمیایی آب را به دست بیاورند، ولی آن کنفرانس به نتیجه نرسید. در آن کنفرانس جزوه‌ای از یکی از شیمیدان‌ها توزیع شد که در آن گفته شده بود طبق منطق آب باید دو هیدروژن و یک اکسیژن داشته باشد و جرم اتمی اکسیژن را هشت در نظر گرفته بود. این مساله نکته‌ی مهمی در شیمی بود. تا ۱۸۶۹ میلادی که مندلیف اولین نسخه‌ی جدول خودش را ارائه کرد، تعداد زیادی از عناصر کشف شده بود. مندلیف به کشف این عناصر شتاب داد.

شریف‌عسگری در بخش پایانی صحبت‌هایش به روند ارائه‌ی نسخه‌ی نهایی جدول مندلیف اشاره کرد و گفت: دانشمندان متوجه شده بودند که این عناصر، رفتار مشخصی نشان می‌دهند و جرم اتمی این عناصر مشخص شده بود. اولین جدول مندلیف ۱۷ فوریه ۱۸۶۹ ارائه شد. مندلیف این جدول را بر اساس تصادف ارائه نکرد. در واقع او روی شانه‌ی غول‌ها ایستاد. یکی از این دانشمندان، «جان نیولندز» انگلیسی بود که کشف کرد اگر عناصر را براساس وزن اتمی‌شان مرتب کنیم، عنصر‌هایی با مشخصات مشابه کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. نیولندز در دهه‌ی ۱۸۶۰ میلادی (۱۲۴۰ شمسی) قانون هشت‌تایی خود را تنظیم و ارائه کرد. در تلاش برای توصیف یافته‌اش برای دیگر دانشمندان، او این رابطه را با «اکتاو» در نت‌های موسیقی مشابه می‌دانست، اما متاسفانه این تشبیه کار را خراب کرد و همانند صدای گوشخراش یک ساز ناکوک، کسی نیولندز را جدی نگرفت. کشف نیولندز توسط کار‌های دانشمند انگلیسی دیگری به نام «ویلیام اودلینگ» هم پیش‌بینی شده بود، اما او هم در جلب توجه جامعه‌ی علمی ناکام ماند. مندلیف با جدولی که بنا گذاشت، توانست پیش‌بینی کند و همین پیش‌بینی یکی از بهترین مولفه‌های کار مندلیف است.

او افزود: مندلیف جا‌هایی از جدول را خالی گذاشت و می‌گفت این عناصر هنوز کشف نشده‌اند. به خاطر این پیش‌بینی‌ها لقب پیغمبر شیمی را به او دادند، چون پیش‌بینی‌های او هم درست بود. سال‌های بعد با کشف مفهوم عدد اتمی، آرایش جدول مندلیف تغییراتی داشت.
منبع: باشگاه خبرنگاران برچسب ها: جدول مندلیف ، شکل گرفتن ، معما

منبع: ناطقان

کلیدواژه: جدول مندلیف شکل گرفتن معما

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت nateghan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ناطقان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۳۴۵۳۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

استقبال از نظامیان صهیونیست با نارنجک و بارانی از گلوله در«طوباس»

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فلسطین الیوم، عناصر اشغالگر صهیونیست به منطقه جیوس واقع در شرق قلقیلیه و روستای اوصرین در جنوب نابلس یورش بردند. منطقه الخضر واقع در شهر بیت لحم نیز جزو مناطقی بود که نظامیان صهیونیست به آنها حمله کردند.

نظامیان متجاوز به اردوگاه عسکر در شهر نابلس نیز حمله کردند. این حملات صهیونیست‌ها باعث وقوع درگیری‌های مسلحانه میان نیروهای مقاومت فلسطین و اشغالگران در شهر نابلس شد.

گردان‌های قدس مستقر در طوباس اعلام کردند که یک عملیات موفقیت آمیز علیه عناصر رژیم صهیونیستی در این منطقه انجام دادند.

بر اساس این گزارش، عناصر اشغالگر در اطراف منطقه الضبابات در کمین نیروهای مقاومت گرفتار و گلوله باران شدند.

نیروهای مقاومت حین عقب نشینی عناصر صهیونیست از اردوگاه‌های عسکر قدیم و جدید در نابلس آنها را به گلوله بستند.

روز گذشته نیز گردان‌های قسام اعلام کردند: شهدای فلسطینی در جریان نبرد ۱۵ ساعته خود با اشغالگران در منطقه دیرالغصون واقع در طولکرم، ضربات سهمگینی به دشمن صهیونیستی وارد آوردند. آنها چند عملیات ترکیبی را که برجسته‌ترین آنها عملیات بیت لید و النبی الیاس بود علیه عناصر صهیونیست انجام دادند.

کد خبر 6097812

دیگر خبرها

  • ترکیه 3 رزمایش بزرگ نظامی برگزار می کند
  • رزمندگان فلسطینی در کرانه باختری با عناصر صهیونیست درگیر شدند
  • ملتهب شدن اوضاع کرانه باختری با حمله نظامیان صهیونیست
  • نبرد سنگین نیروهای فلسطینی با متجاوزان در شهر رفح
  • موج حملات هوایی و توپخانه‌ای دشمن علیه سراسر غزه
  • زدوخورد معترضان اسرائیلی با عناصر پلیس در اراضی اشغالی
  • از سوء استفاده صهیونیست‌ها و عناصر ضدانقلاب از اقلیم کردستان علیه ایران جلوگیری کنید
  • نبرد مسلحانه نیروهای مقاومت فلسطین با متجاوزان در «طولکرم»
  • استقبال از نظامیان صهیونیست با نارنجک و بارانی از گلوله در«طوباس»
  • برجای ماندن ده‌ها شهید و زخمی در موج حملات هوایی علیه رفح