Web Analytics Made Easy - Statcounter

موزه ملی علوم و فناوری جمهوری اسلامی ایران، در راستای گسترش سواد علمی-فناورانه و ترویج علم در میان اقشار گوناگون جامعه و ایجاد شور و انگیزه برای یادگیری علم در نسل جوان کشور و تربیت دانشمندان آینده، این مراسم را تدارک دیده است.

در این مراسم، «سعدالله نصیری قیداری» در زمینه نقش مناسبت‌های جهانی در تحقق اهداف و برنامه‌های یونسکو، «محمد کوتی» در زمینه اهمیت جدول تناوبی در علوم و فناوری و «منصور وصالی» درباره اینکه چرا دانستن جدول تناوبی برای مردم مهم است؟ سخنرانی کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نامگذاری های یونسکو بر پایه برقراری صلح استوار است

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران و استاد دانشگاه شهید بهشتی به عنوان نخستین سخنران در این همایش یک روزه که موزه ملی علوم و فناوری با همکاری موزه باستان در سالن اجتماعات موزه دوران اسلامی برگزار شد، در زمینه نقش مناسبت‌های جهانی در تحقق اهداف و برنامه‌های یونسکو گفت: یونسکو بر سه محور آموزش و تربیت، علم، فرهنگ و ارتباطات استوار است و برای رسیدن به تقویت صلح جهانی و استقرار آن راه خود را در این محورها پیش می برد. پ

سعدالله نصیری قیداری افزود: ایران در سال ۱۳۳۷ به عضویت یونسکو درآمد و در زمینه های اصلی فعالیت یونسکو که عبارت است از آموزش علوم اجتماعی، طبیعی، فرهنگی و ارتباطات گام برداشته است.

وی خاطرنشان کرد: تاسیس کرسی های علمی، ثبت میراث فرهنگی، میراث ناملموس، عضویت در شبکه همکاری شهرهای میراث معنوی و تاسیس مراکز منطقه ای درجه دو وابسته به یونسکو از دیگر عملکردهای یونسکو است که ایران هم در آن همکاری های لازم داشته است. برای درک این موضوع می‌توان به ثبت هزار و هفتصدمین سالگرد تاسیس دانشگاه جندی شاپور در یونسکو نام برد.

نصیری قیداری ضمن برشمردن روزهای بین المللی و جهانی ایران در سازمان یونسکو از قبیل روز جهانی شعر، مبارزه با تبعیض نژادی، بحث تنوع زیستی و کاهش بلایای طبیعی که با رنگ و بوی آموزش همراه است، اظهار داشت: دولت ها از اعضای یونسکو هستند و در این مسیر باید بتوانند از تجربیات و نوآوری های بین المللی بهره کافی و کافی ببرند، بنابراین لازم است که کنوانسیون های مربوط به میراث فرهنگی آموزش ببینند تا بتوانند در فضای یونسکو و دیگر کشورها فعالیت کنند؛ همانند آنچه درباره ثبت جنگل های هیرکانی اتفاق افتاد.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو یادآور شد: امسال صدوپنجاهمین سالگرد فرمول بندی جدول مندلیف است، جدولی که تمام عناصر سازنده کائنات را به شکلی منظم و زیبا ساماندهی می کند، نامگذاری سال ۲۰۱۹ به جدول تناسبی مندلیف مختص به یک کشور و خطه نیست بلکه تمامی کشورها در کنار هم در آن شریک هستند و این همان استقرار صلح یعنی محور اصلی برنامه های یونسکو است.

نصیری قیداری خاطرنشان کرد: این تصمیم توسط اتحادیه بین المللی شیمی محض و کاربردی IUPAC اعلام و عنوان شد که می خواهیم دنیا را به اهمیت علم شیمی که بر تمام زندگی افراد احاطه دارد متوجه کنیم.

وی در آخر گفت: باید توجه شود که این جدول محصول تلاش دانشمندان زیادی در تاریخ علم شیمی است و این موضوع از نظر یونسکو در نامگذاری مناسبت ها مهم است.

جدول تناوبی مندلیف، دانشمندان را گردهم آورده است

استاد شیمی دانشگاه شهید چمران هم به عنوان دومین سخنران این مراسم، جدول تناوبی را با نظریه داروین مقایسه کرد و اهمیت و ارزش آن را در علوم و فناوری های گوناگون یادآور شد.

محمد کوتی افزود: هر آنچه در اطراف خود می بینیم از عناصر جدول مندلیف تشکیل شده اند، برای مشخص شدن اهمیت بیشتر این جدول، محققان اطلاعات جدول را به هوش مصنوعی دادند تا بدانند این سیستم می‌تواند همانند مندلیف عمل کند اما مشاهده کردند که نتیجه مطلوب به دست نیامد.

وی ضمن تاکید بر این که افراد بسیاری در تکمیل جدول مندلیف تلاش کرده اند، گفت: به عنوان نمونه در مورد عنصر ۱۱۷ این جدول، دانشمندان کشورهای آمریکا، روسیه و ژاپن با هم به کشف آن پرداختند پس نباید یک نفر را آنقدر برجسته کنیم تا سایرین دیده نشوند.

به بیان وی، دانشمندان به دنبال تکمیل و افزودن عناصر دیگر به جدول هستند اما امکان آن در آینده نزدیک پیش بینی نمی شود.

این استاد شیمی درباره کاربرد عناصر جدول در علم گفت: از استحکام الماس در دمای بالا در ساخت مته های صنعتی استفاده شد یا مثلا از هلیوم که ایران ۱۷ درصد هلیوم جهان را دارد و متاسفانه از آن بهره برداری نمی شود، در کشور قطر از آن در ساخت ابررساناها استفاده می‌کنند. نفوذ جدول تناوبی عناصر در بدن و فیزیولوژی انسان هم قابل تامل است.

ترویج علم باید بر مبنای علوم اجتماعی باشد

سومین سخنران این مراسم «منصور وصالی» مدرس دانشگاه شهید رجایی بود و درباره این‌که چرا دانستن جدول تناوبی برای مردم مهم است؟ سخنرانی کرد.

وصالی با طرح این پرسش گفت: از منظر ترویج علم، دانستن جدول برای مردم مهم است اما متاسفانه فعالیت‌های ترویج علم مبتنی بر نظریه‌ها و مدل‌هایی است که زیربنای آن را پارادایم‌هایی شکل می‌دهد که اجتماع علمی آن را ساخته است، این در حالی است که ترویج علم باید بر مبنای علوم اجتماعی باشد.

وی افزود: منظور از ترویج علم این است که مردم بدانند علم چیست و چطور کار می‌کند. چراکه علم جزئی مهم از فرهنگ بشری است و مانند هر فرهنگی زبان خاص خود را دارد، پس ناچار است با جامعه تعامل داشته باشد و جامعه هم ناچار است زبان علم را بداند.

به بیان وصالی، واژه‌های تخصصی هر علم همچون نیرو، واکنش، سلول و موارد مشابه است و نکته جالب این‌که این واژه‌ها در زندگی روزمره افراد هم به کار می‌رود.

وی خاطرنشان کرد: همین دانستن زبان علم باعث شد که مندلیف به فکر طبقه‌بندی عناصر بیافتد تا فهم و درک آن برای افراد جامعه سهل و آسان باشد و بتوانند در زندگی روزمره آن را مدنظر بگیرند و در واقع علم را به میان مردم آورد.

این مدرس دانشگاه، دانستن و شناخت چالش‌های پیش روی علم را یکی از راهکارهای ترویج آن عنوان کرد و گفت: نداشتن درک درست از علم، شکل نگرفتن فرهنگ علم و شکل نگرفتن اجتماع علمی از جمله چالش‌های پیش روی علم در ایران است که مانع ترویج آن می‌شود و باید موردتوجه قرار گیرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: ترویج علم نیازمند همکاری‌های میان‌رشته‌ای است و سال جهانی می‌تواند آغازی باشد برای این همکاری‌ها.

منبع: انرژی امروز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت energytoday.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «انرژی امروز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۸۲۹۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسعود پزشکیان رکورددار شد /۹ نماینده پرسابقه مجلس دوازدهم را بشناسید +جدول

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، دوازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی (۱۱ اسفندماه) سال گذشته برگزار شد که پس از شمارش آرا از سوی ستاد انتخابات، برخی از حوزه‌های انتخابیه به دور دوم کشیده شد که طبق اعلام وزارت کشور قرار است دور دوم انتخابات مجلس (جمعه آتی ۲۱ اردیبهشت‌ماه) برگزار شود.

بنابر روایت تسنیم، در دور اول انتخابات ۲۴۵ نماینده به مجلس راه یافتند و ۹۰ کاندیدا در دور دوم انتخابات بر سر ۴۵ کرسی و تعیین تکلیف ۲۲ حوزه انتخابیه به رقابت خواهند پرداخت.

در این گزارش به اسامی باسابقه‌ترین نمایندگان مجلس که چهار دوره و بیشتر نماینده مجلس بوده‌اند و به مجلس دوازدهم نیز راه‌یافته‌اند و دوره‌های انتخابیه آن‌ها اشاره خواهیم کرد.

**نمایندگانی که بیشترین حضور را در مجلس داشتند:

ردیف نام حوزه انتخابیه ادوار
۱ محمدمهدی مفتح تویسرکان چهارم، پنجم، هفتم، هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم: ۸ دوره
۲ حمیدرضا حاجی‌بابایی همدان پنجم، ششم، هفتم، هشتم، دهم، یازدهم و دوازدهم: ۷ دوره
۳ سید محمد موحد دهدشت چهارم، پنجم،‌ ششم، هفتم، یازدهم و دوازدهم: ۶ دوره
۴ علاءالدین بروجردی لارستان ششم، هفتم، هشتم، نهم، دهم و دوازدهم: ۶ دوره
۵ حسینعلی شهریاری زاهدان دوره‌های هفتم تا دوازدهم: ۶ دوره
۶ مسعود پزشکیان تبریز

هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره

۷ شهباز حسن‌پور کرمان هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره
۸ محمدرضا رضایی‌کوچی جهرم هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره
۹ جبار کوچکی‌نژاد رشت هشتم، نهم، دهم، یازدهم و دوازدهم:
۵ دوره

همچنین تعداد ۸ نماینده نیز هستند که به مجلس دوازدهم راه یافته‌اند و سابقه ۳ دوره نمایندگی را در کارنامه خود دارند؛ ضمناً ۱۱ نفر عضو مجلس جدید شده‌اند که سابقه ۲ دوره نمایندگی را دارند.

بر اساس این گزارش، در مجلس دهم مصوبه‌ای مبنی بر ممنوعیت نمایندگی بیش از ۳ دوره مطرح شد که با مخالفت شورای نگهبان مواجه و رد شد. در مجلس یازدهم و در جریان بررسی طرح اصلاح مفادی از قانون انتخابات مجلس ماده‌ای از آن بسیار در رسانه‌ها بحث برانگیز شد، در تبصره ۳ ماده ۱۲ طرح مذکور عنوان شده بود که ثبت‌نام داوطلبانی که تجربه سه دوره نمایندگی را در کارنامه خود دارند ممنوع شود که این ماده نیز از طرح حذف شد.

کمیسیون شوراها و امور داخلی مجلس مصوب کرده بود که ثبت‌نام داوطلبان با سابقه سه دوره نمایندگی ممنوع است ولی این سوال پیش می‌آمد که نمایندگانی که سابقه چهار دوره نمایندگی و بیشتر را دارند چه می‌شود؟ آیا اینکه منظور سه دوره متناوب نمایندگی است یا اینکه سه‌بار در مقاطع مختلف نماینده بوده است. با توجه به ابهامی که وجود داشت این تبصره از طرح حذف شد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903735

دیگر خبرها

  • ۳۶ هزار میلیارد تومان بودجه برای نهادهای تبلیغاتی و فرهنگی و اسلامی /۲۰۰ میلیارد تومان هزینه شروع مجلس جدید/خرج سفرهای استانی رئیسی چقدر شد؟
  • مسعود پزشکیان رکورددار شد /۹ نماینده پرسابقه مجلس دوازدهم را بشناسید +جدول
  • بیماران و کهنسالان چشم انتظار بهار و آغوزفروشان دوره‌گرد
  • جشنواره ملی اشکواره حسینی به دور هفتم رسید
  • موزه سینما بزرگداشت کیانوش عیاری را برگزار می‌کند
  • کدکاپ ۸ رویدادی برای ترویج برنامه‌نویسی در سراسر ایران
  • رقابت شهرهای استان کرمان برای عنوان پایتخت کتاب ایران
  • چین صدر جدول نمایشگاه‌ها؛ ۸۵ درصد صادرات ایران برپایه نفت است
  • بزرگداشت کیانوش عیاری در موزه سینما
  • لیگ ملی برنامه‌نویسی کدکاپ ۸ با محوریت ترویج برنامه‌نویسی